gototopgototop
Duminică, 16 Decembrie 2018
Colegiul Tehnic Turda PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Miercuri, 27 Ianuarie 2010 11:01

Thumbnail imageIn anul 1936, ia fiinta scoala de ucenici sticlari, care functioneaza fara statut didactic in acest prim an scolar, intr-o incapere din incinta fabricii de sticla.

In anul scolar 1936-1937 au existat un numar de 62 de elevi, fiind instruiti de 6 profesori. Profesorii in numar de 6, unul singur cu catedra de baza au fost recrutati dintre inginerii, subinginerii si economistii fabricii pentru obiectele de specialitate, si de la scolile din oras pentru materiile de cultura generala. In felul acesta, scoala nou infiintata a functionat cu acordul Ministerului Muncii, timp de cinci ani scolari consecutivi, calificand specialisti in diferite meserii, pana in 1941 cand s-a desfiintat, ca urmare a hotararii Ministerului Muncii, de asista scutirea taxei de 1 % asupra salariilor, pe care intreprinderile unde nu functionau scoli trebuiau sa o plateasca, conducerea fabricii nefiind dispusa sa suporte aceasta taxa. In perioada 1942 - 1948, putini specialisti, necesari productiei redusa la 60 -70% in timpul razboiului, au fost calificati la locul de munca, fara a frecventa vreo scoala profesionala.

Thumbnail imageIn 1948, prin Reforma invatamantului s-a reinfiintat scoala profesionala si totodata si Scoala Medie de Sticle si ceramica fara care a functionat pana in anul 1955 - 1956 cand toate scolile de acest tip au fost desfiintate.

Din monografia Fabricii de Sticla Turda citam: "de la aceasta data, urmeaza o dezvoltare grabnica a scolii. Din 1948, s-a infiintat, pe langa scoala profesionala, si o scoala medie tehnica de sticla - ceramica, care a functionat pana in anul 1955, cand toate scolile de acest tip au fost desfiintate. In acelasi an insa, a luat fiinta scoala tehnica de maistri, iar in 1963, scoala tehnica postliceala. Avand in vedere perspectivele de dezvoltare a intreprinderii, Ministerul Industriei Usoare a infiintat, pe langa fabrica, un Centru Scolar, care sa acopere necesarul de cadre de diverse nivele, muncitori pentru toate meseriile subramurii sticla si ceramica fina - sticlari slefuitori, sculptori, decoratori etc., muncitori pentru activitatile de intretinere - lacatus, strungari, matriteri etc., maistri sticlari, mecanici, tehnicieni sticla si ceramica fina, proiectanti etc.

Centrul Scolar M.I.U. a constituit pentru intreprindere principala sursa de asigurare cu cadre de calificare corespunzatoare. Pregatirea acestor cadre a fost asigurata cu profesori si instructori dintre cei mai buni specialisti, practica de productie efectuandu-se in atelierele intreprinderii, sub controlul si indrumarea celor mai calificati muncitori, asigurandu-se astfel conditii optime pentru insusirea meseriei.

Date fiind sarcinile de productie sporite, in anul 1966 conditiile pentru practica elevilor s-au dovedit necorespunzatoare, ceea ce a determinat necesitate a construirii, in incinta intreprinderii, a unui atelier scoala , dintre cele mai modeme.

Thumbnail imageRecrutarea, selectionarea si pregatirea acestor cadre, care intr-un viitor apropiat, trebuiau sa produca la nivelul sarcinilor, a cerut un efort deosebit, atat din partea conducerii scolii, cat si din partea conducerii intreprinderii. Trebuia asigurata, in primul rand, baza materiala pentru practica: locul unde aceste cadre sa-si insuseasca meseriile specifice, care pretind deprinderi deosebite, bazate pe aptitudini ce se castiga numai printr-o practica continua, fiind, vorba de formarea miscarilor si de obtinerea unui ritm potrivit, elemente foarte importante ale procesului de munca. Ca urmare, pe langa Fabrica de Sticlarie Turda, a inceput, in ziua de 6 mai 1966, construirea unui atelier scoala, care sa raspunda cerintelor privind conditiile pentru pregatirea cadrelor necesare dezvoltarii prevazute in industria sticlei si ceramicii tine. Astfel, incepand din anul 1967, intreprinderea noastra, precum si celelalte fabrici din sector, beneficiaza de un numar important de meseriasi sticlari si mecanici, pregatiti in conditii deosebite, care, inca din primele zile de activitate, sunt in masura sa dea cele mai mari randamente de lucru.

In perioada 1948 - 1971, din totalul absolventilor Scolii profesionale, un numar de 1160 au fost repartizati la Fabrica de Sticlarie si la Electroceramica din Turda. De asemenea din cei 768 de maistri care au terminat cursurile acestei scoli, 58 au fost repartizati tot la aceste doua fabrici, la care s-au mai adaugat inca 93 de absolventi ai scolii tehnice."

Thumbnail imageS-a infiintat Grupul Scolar profesional tehnic si tehnic de maistri pentru industria usoara cu urmatoarele profiluri:

Scoala profesionala de mecanici sticlari (cu durata de 3 ani);

Scoala tehnica de personal tehnic cu profil sticlarie (cu durata de 3 ani);

Scoala tehnica de maistri cu profil sticla si ceramica fina (cu durata de 3 ani iar din 1968 cu durata de 1 an).

In 1970 se infiinteaza si Scoala de Specializare postliceala cu durata de 3 ani in profilele: sticlarie, proiectant mecanic constructii de masini, normatori in industria usoara.

In 1974 se infiinteaza Liceul cu profil industrial: materiale de constructii si mecanic.

In 1978 se desfiinteaza scoala de specializare postliceala.

Incepand cu anul 1985 functioneaza ca si Liceul Industrial in cadrul Ministerului Industrializarii Lemnului si Materialelor de Constructii.

Din anul 1990 devine Grupul Scolar pentru Industria Sticlei, cu formele' de invatamant: liceal, profesional, tehnic de maistri, postliceal.

Prin fuzionarea, in anul 1994, cu Grupul Scolar Industrial Constructii de Masini, ia fiinta Grupul Scolar Industria Sticlei si Constructii de Masini, denumire pe

care o pastreaza si in prezent.

Din anul 2000 Grupul Scolar Industria Industria Sticlei si Constructii de Masini se numeste Colegiul Tehnic Turda.

 

CONTACT

Turda, Piata Basarabiei, nr. 48, jud. Cluj

tel./fax. 0264.316.957 / 0264.314.187

e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

www.ctt.ro

Ultima actualizare în Vineri, 05 Februarie 2010 10:53