gototopgototop
Duminică, 16 Decembrie 2018
Scoala „George Baritiu” Turda PDF Imprimare Email

Scoala este situata in partea de nord-vest a municipiului Turda ,in cartierul Turda Noua, pe un platou marginit la vest de Dealul Cetatii (pe care se pastreaza ruinele castrului roman al Legiunii a V-a Macedonica de la Potaissa) si strabatut de la nord la sud de Paraul Racilor.

Scoala "George Baritiu" Turda continua traditia vechii scoli romanesti atestata documentar in cartierul Turda Noua din anul 1839. Este vorba de o scoala cu predare in limba romana , intretinuta de enoriasii greco-catolici care functiona intr-o incapere apartinand acestei biserici. In 1863 s-a ridicat un local nou de scoala care a existat pana pe la inceputul sec. al XX-lea. Localul de pe strada Basarabiei ( in fata parcului ), unde a functionat Scoala Nr. 2 inainte de a fuziona cu Scoala Nr. 5, a fost construit in anul 1888 in timpul administratiei austro–ungare, ca scoala de stat in care invata si un numar de copii romani. Numarul acestora este in scadere dupa anul 1899.
Dupa intrarea scolii sub administratie romaneasca din anul 1921 scoala este frecventata, in egala masura de elevi maghiari si romani.
La 15 septembrie 1961 s-a dat in folosinta localul scolii de pe strada G. Baritiu denumita initial Scoala generala nr. 5. Aceasta cladire de scoala a fost construita pentru a prelua excedentul de elevi de la vechea scoala si pentru a prelua clasele primare si gimnaziale de la Scoala Medie Mixta Nr. 1 ( actualul Colegiu National "Mihai Viteazul") . Pana in aprilie 1976 in cartier existau doua scoli cu clasele I – VIII care la aceasta data fuzioneaza sub titulatura " Scoala generala nr.2", functionand cu clasele primare in vechea cladire de pe str.Basarabiei si cu ciclul gimnazial in noua cladire de pe str. G. Baritiu. La 1 sept. 1984 cladirea de pe str. Basarabiei a fost scoasa , din dispozitia autoritatilor locale de atunci, din sistemul de invatamant , Scoala generala nr. 2 ramanand sa functioneze numai in cladirea de pe str. G.Baritiu.
In prezent este frecventataa de elevii calselor I –VIII din cartier si din comuna Sandulesti , functioneaza numai intr-un singur schimb.
Incepand cu anul 1993 scoala noastra poarta numele ilustru al marelui om de cultura si militant pentru drepturile romanilor , George Baritiu , al carui nume este legat intr-o perioada a vietii sale de istoria orasului nostru.

Scoala dispune de: 16 slali de clasa, o sala festiva - ( amfiteatru ) cu utilitati multiple, 2 laboratoare(fizica-chimie,biologie), cabinet de informatica, atelier pentru educatie tehnologica, cabinet metodic – ciclul primar, cabinet de orientare scolara si profesionala , punct de informare si documentare metodica, biblioteca cu sala de lectura, capela scolara, sala de sport (cu dotari specifice ), sala pentru arhiva( se pastreaza aici documentele de arhiva ale scolii "George Baritiu" si cele provenind din alte patru scoli desfiitate), teren fotbal–handbal, teren volei–tenis de camp, panouri baschet.

 

CONTACT

Turda, str Gh. Baritiu nr. 65, jud. Cluj

tel./fax. 0264.312.809 / 0364.108.354