gototopgototop
Duminică, 16 Decembrie 2018
Scoala „Teodor Murasanu” Turda PDF Imprimare Email

Peste două sute de ani de şcoală românească la TURDA

Scurt istoric al şcolii ,,Teodor Murăşanu’’ Turda

 

Ne mândrim că şcoala noastră este una din cele mai vechi din judeţ. Şi ca orice vin, care, cu cât este mai vechi cu atât este mai bun, tot aşa şi şcoala noastră: a fost şi este printre cele mai bune din Turda, iertată fie-mi ,,îngâmfarea”. Actuala Şcoală ,,Teodor Murăşanu“ din Turda îşi are originea în prima şcoală românească din această urbe!

O şcoală românească în  Turda, după unii autori, s-a înfiinţat în 1782 sub patronajul şcolii din Blaj. Unele documente ale vremii amintesc că s-a alocat suma de 100 de florini pentru acest aşezământ. După 1784 Gheorghe Şincai, la indicaţiile episcopului greco–catolic Ion Bob, a organizat 12 şcoli pe lângă biserici,  sigur şi la Turda.

Şcoala de la Turda a fost de rang împăratesc, fiind subvenţionată direct de împăratul Iosif al II –lea cu suma de 150 de florini. În 1876, şcoala a fost reorganizată, având în acea perioadă 22 de elevi. Destul de mulţi având în vedere perioada istorică şi condiţiile social-politice ale românilor din Transilvania, la acea perioadă.

În 1787, a fost repartizat ca învăţător la Şcoala românească din Turda tânărul absolvent al Preparandiei din Sibiu, Ioan Popovici. După 105 ani, adică în 1892, la 1 septembrie, în urma unui concurs, a ajuns la Şcoala greco-catolică din Turda dascălul Simion Poruţiu. În 1892-1893, acesta a instruit 86 de elevi, iar în 1893-1894 a instruit 73 de elevi. În 1898, s-a construit o şcoală nouă, undeva pe strada Gheorghe Lazăr, unde apoi a funcţionat o grădiniţă pe care cred că şi-o mai amintesc cei mai în vârstă dintre turdeni. O şcoală a Bisericii Ortodoxe a fost tot pe strada Gheorghe Lazăr. La această şcoală, învăţătorii şi directorii au fost şi preoţi.

În 1919, s-a mutat şcoala românească în clădirea de pe strada Haşdeu nr. 4, unde un inimos director, T. Oţel, a construit o şcoală cu 8 clase, clădirea cu etaj,  pe lângă cele 4 săli existente. Clădirea cu etaj a fost construită de Şcoala românească, pe terenul primăriei, teren actualmente întabulat pe Şcoala ,,Teodor Murăşanu’’ (fosta Şcoală nr. 1). Aici activează şi acum, în parcul din centrul oraşului, chiar lângă clădirea Muzeului de istorie, locul unde şi-a desfăşurat activitatea Dieta Transilvaniei, în secolul 16.

Numele ales este al poetului care a fost şi profesor la primul liceu dinTurda. Acesta a făcut studiile liceale la Blaj, unde ,,s-a hrănit” din testamentul Şcolii Ardelene, o lumină pe care a aprins-o şi în sufletul elevilor. Fiu de ţăran, a înţeles că trebuie să se sacrifice pe altarul culturii şi al şcolii, pentru ca românii să prospere. A reuşit aproape de unul singur sã facã sã aparã la Turda vreme de peste un deceniu revista “Pagini literare”, una dintre cele mai importante publicaţii ale Ardealului din deceniul al patrulea. Poet prolific, mereu atent la schimbările din ,,câmpul poeziei”, a dãruit  societăţii româneşti câteva volume de versuri, dintre care cele mai cunoscute sunt ,,Fum de jertfã” – pentru care a fost rãsplãtit cu Premiul Academiei Române pentru poezie – si ,,Lilioara” – volum ,,reprezentativ pentru încercãrile de valorificare pe un plan superior a ecourilor folclorului copilãriei şi adolescenţei sale”.

Drept recunoaştere a valorii culturale a acestui poet popular pentru oraşul de pe Arieş, s-a hotărât ca şcoala noastră să-i poarte numele.  Dacă a fost cea mai fericită alegere, o să vedem în timp.

Cu mândrie de breaslă, îmi face plăcere să amintesc, într-o ordine cronologică, directori care au condus destinele şcolii româneşti din Turda, fie că ea s-a numit Şcoala nr. 1 ori Şcoala ,,Teodor Murăşanu”. O fac cu atât mai mult, cu cât cu unii dintre aceştia am avut legături de prietenie.

Încep, deci, cu O. Frăţilă, T. Oţel, I. Dordoi, I. Buzan, E. D. Costin, A. Moldovan, A. Coţa, D. Dărăban, I. Sima, O. Bulgaria, I. Ştefănie, V. Raita, V. Vomir. Din 1957, Şcoala nr. 1 a funcţionat şi cu o secţie în limba maghiară. În 1979, Şcoala generală nr. 1 s-a comasat cu Şcoala nr. 9 (fostul Liceu nr. 2), din strada Raţiu nr. 53. La 10 iunie 1994, Şcoala generală nr. 1 şi-a schimbat numele în Şcoala ,,Teodor Murăşanu”.

Şi, fiindcă  pentru mine,  educatoarea,  dascălul şi dăscăliţa sunt ,,baza educaţiei” în şcoală, aş dori ca,  în semn de respect pentru aceştia, să încerc să-i pomenesc măcar pe câţiva dintre dascălii care şi-au lăsat amprenta pe atâtea generaţii de elevi.

O să amintesc pe acei dascăli  care au  adus lumină elevilor şcolii noastre mai ales după 1990. Ordinea este aleatorie. Chiorean Rodica, Iuga Melania, Rebreanu Victoria, Roşa Ileana, Corpodean Letiţia, Vitaliş Dorina, Şuteu Agaftea, Nechita Anca, Nemet Domnica, Şipoş Simona, Tudor Domnica, Drelciuc Daniela, Felvenţi Dorina, Adamoşi Lenţa, Suciu Alina, Oaidă Felicia, Gherman Flaviu şi Ignat Alexandru. Cinste vouă, dragi colegi!

 

ALEXANDRU  IGNAT -  învăţător, licenţiat în istorie, master România în relaţii internaţionale

,,Şcoala Teodor Murăşanu “Turda

 

De ce să te înscrii la Şcoala ,,Teodor Murăşanu”:

Pentru că e o şcoală bună. Pentru că aici înveţi să fii om !

 

Aici înveţi, dar te şi joci. Înveţi într-o clădire nouă, modernă. Pe tine, tânăr elev de clasa întâia, te aşteaptă dascăli care îndrăgesc copiii.

Vei învăţa limba engleză ca a doua limbă maternă. Părinţii tăi, când vor vedea cât ai învătat şi ce rezultate bune vei avea la această şcoală, vor fi mândri de tine.

La sfârşit de săpţămână, vei merge în drumeţii sau în excursii. În vacanţe, ţi se oferă tabere la mare sau la munte, cu colegii şi cu învătătorii tăi.

 

Cine te indrumă şi te ajută ?

50 de dascăli, învăţători şi profesori inimoşi, majoritatea cu gradul I în învăţământ.

4 persoane din corpul didactic auxiliar

7 persoane care te ajută să ai curăţenie ,,lună şi bec’’ în şcoală

Tu, viitorul nostru elev, vei avea la dispoziţie :

O clădire nou-nouţă cu:

►sală festivă pentru serbări şi ceaiuri dansante;

► cabinet medical

►cabinet psihologic

►bibliotecă, cu peste 30 000 de volume

►Câteva laboratoare  de : informatică, istorie, matematică, chimie-fizică, biologie şi altele, toate utilate cu aparatură modernă şi alte 31 săli de clasă mari şi luminoase.

La şcoala ,,Teodor Murăşanu’’- şcoala noastră - care sperăm că va fi şi şcoala ta, vei avea posibilitatea să alegi dintr-o gamă largă de opţionale: ,,Artă dramatică”, ,,Sport şi sănătate’’ ,,Suntem cetăţeni europeni”, “Micul mathematician”, “Mâini îndemânatice” şi altele, unele mai interesante decât altele.

Vei învăţa limbi străine: engleza, franceza şi germana şi-ţi va fi mai usor să comunici cu oricine din Uniunea Europeană.

La şcoala noastră, se editează de către elevi, revistele : ,,Sunet de clopoţel’’, ,,Noi’’ şi “B. 612”.

.La noi la şcoală, vei avea ore numai de dimineată. După-amiază, vei putea să rămâi la semi- internat, pentru că există un astfel de program la ciclul primar. Aici, îţi vei pregăti lecţiile cu dascăli care te vor ajuta, iar părinţii vor avea mai mult timp pentru tine.

În cadrul,,Zilelor şcolii”, sărbătoarea şcolii noastre, se fac campionate sportive, jocuri, excursii, concursuri cu premii, târguri de jucării, serate.

După un an de muncă, odată cu binemeritata vacanţă, vom merge în tabere la mare şi la munte, organizate de dascălii noştri. Se fac tabere reuşite la Constanţa, la Mamaia sau la munte, pe valea Arieşului, în munţii Apuseni, la Băişoara ori pe Valea Prahovei, în funcţie de solicitări. Acestea sunt numai câteva din avantajele pe care le ai ca elev la şcoala ,,Teodor Murăşanu”.

 

Te aşteptăm cu nerabdare  să te înscrii la şcoala noastră! Sediul se află în centrul Turzii, pe strada Dr. Ioan Raţiu nr.53.  Nr. de telefon:  0264- 311951 sau 0264-311946, clasele mici.